Preventie homofoob geweld komt te traag op gang

 

PERSBERICHT – Het Gentse stadsbestuur ruziet over de aanpak van gaybashing in de Arteveldestad. Een sms-meldpunt komt er voorlopig niet, maar een holebimagistraat die zich met haatmisdrijven zal bezig houden, komt er wel. Volgens Wel Jong Niet Hetero en Hollaback Gent moet er niet alleen werk gemaakt worden van een efficiëntere rapportage en bestraffing van seksistisch, homofoob en transfoob geweld, maar ook van preventie. Het actieplan van federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet schiet daarin tekort. De organisaties roepen stad Gent en andere steden en gemeenten op om werk te maken van een lokale sensibilisering.

Deze week nog getuigde een jonge homo op Facebook over verbaal homofoob geweld in Gent. “Vijf minuten staan we buiten aan een holebicafé”, klonk het. “Een groepje jongens wijzen naar ons en roepen hun vrienden. We gaan om de hoek staan en ze wandelen dan toch voort. Twee jongens en een meisje passeren. We krijgen een snoepreep naar ons gegooid. Het meisje vindt het allemaal hilarisch. Even later vindt een voorbijfietsende man het nog nodig om zijn walging te uiten. Vijf minuten.”

“Je moest eens weten hoe dat voelt, zo’n ‘Sorry dat ik je kuste’”, gaat het verder. “En dan kreeg ik nog geen slaag. En ondertussen blijft het stil.”

Wel Jong Niet Hetero en Hollaback Gent zijn verbaasd over de traagheid waarmee Gents schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz de problematiek plant aan te pakken. Pas op 17 mei 2014 zou er een Gents actieplan voorgesteld worden, terwijl Gentenaren dagelijks geconfronteerd worden met verbaal en fysiek geweld op straat. Nochtans engageerde stad Gent zich in haar bestuursakkoord om van homofoob en transfoob geweld een prioriteit te maken.

“De nood is hoog”, meent Eglantine Henderick van Hollaback Gent. “Weinigen zien het zitten om voor verbaal geweld aangifte te doen bij de politie. Het kost veel tijd en velen hebben het gevoel niet serieus genomen te worden. Via apps als Bashing en het kaartje op onze website krijgen we echter steeds meer meldingen van verbaal en fysiek geweld met seksistische, homofobe of transfobe motieven. De meldpunten moeten gestroomlijnd worden en meldingen moeten serieus genomen worden. De aanstelling van een holebimagistraat zou zeker een stap in de goede richting zijn.”

De organisaties hekelen echter de tekortkomingen op vlak van sensibilisering van het federaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld van minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet. Volgens Wel Jong Niet Hetero en Hollaback Gent is het belangrijk dat steden en gemeenten betrokken worden bij de sensibilisering rond straatintimidatie. Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero: “Alle niveaus moeten hun verantwoordelijkheid nemen, dus ook steden en gemeenten. Een Gents actieplan op 17 mei 2014 voorstellen is mooi, maar Gentenaars worden intussen nog dagelijks geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. De eerste zichtbare stappen kunnen geen maanden meer wachten.”

Concreet vragen Wel Jong Niet Hetero en Hollaback Gent steden en gemeenten om aan de tafel te gaan zitten met LBGT-organisaties, vertegenwoordigers van horecazaken en middenveldorganisaties. “Geef cafés, fuifzalen, jeugdbewegingen, allochtonenverenigingen, buurtverenigingen, sportverenigingen enzoverder subsidies om, in samenwerking met LBGT-organisaties, campagnes te voeren”, aldus Henderick. “Zij weten hoe ze hun doelgroep moeten benaderen en hoe ze het thema moeten aankaarten. In tegenstelling tot een ‘frisse affiche’ van de overheid, zullen zulke campagnes de nagel op de kop slaan. Wakker de creativiteit aan door een prijs uit te reiken voor de beste campagne.”

“Wij hebben genoeg pluimen boven gehaald om te tonen dat het menens is”, besluit Henderick. “Wij hebben hard genoeg geroepen hoe beu we het zijn. Het wordt tijd dat alle overheden hun verantwoordelijkheid nemen.”

 

 

Auteur:

Eglantine is geboren en opgegroeid in het centrum van Gent. Momenteel studeert ze nog en in haar vrije tijd werkt ze op vrijwillige basis voor Hollaback opdat Gent een straatintimidatieloze stad zou worden!

Eén Antwoord

De reacties van de auteur zijn in een donkergrijze kleur zodat je de auteur posts tussen de reacties eenvoudig kan terugvinden.

  1. […] Gent had a press release demanding more initiatives on raising awareness about homophobia in Gent. They got some press […]

Reageer

Powered by WordPress